Српских владара 111

18300 Пирот, Србија

010 345 210

секретар/администрација

Previous
Next

СВЕТСКИ ДАН ВОДЕ – 22. МАРТ

Светски дан вода (енгл. World Water Day) обележава се сваке године 22. марта. Тај дан је усвојен резолуцијом УН-а у децембру 1992. године. Већ од 1993. године овај дан је почео да се обележава и, временом, значај овог дана је почео да расте. Овим даном Уједињене нације желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света. 

utvsi.com/wp-content/uploads/2016/07/svetski-da...

Значај воде

Вода има непроцењив значај у еволуцији живог света. Вода практично представља услов опстанка живота на Земљи. Први облик живота настао је у води. Вода у светском океану представља природни регулатор температуре на Земљи. Вода омогућава узгајање пољопривредних култура што је неопходан услов за производњу хране. Користи се и у осталим привредним активностима – водоснабдевању, индустрији, саобраћају и другим делатностима. Глобална потрошња воде се повећава сваке године. Вода обухвата 2/3 Земљине површине и са запремином од 1,6 милијарди km кубних представља најраспрострањенију животну средину. Копнене воде чине само 0,5% свих водених пространстава на Земљи и распоређене су као површинске и подземне воде.

Загађење вода

При употреби воде, неминовно је настајање отпадних вода. Оне морају да се адекватно пречишћавају да би се вратиле у природни водни ресурс.

Статистика

  • 50% текућих вода је трајно уништено.
  • Србија је 47 земља од 180 држава рангираних по количини водних ресурса у свету.
  • Најквалитетнију воду имају ФинскаКанадаНови Зеланд, Велика Британија итд.
  • Човеку је неопходно минимум 50 литара воде дневно – за пиће, прање, кување и санитарије. Још 1990. године милијарду људи на планети није имало тај минимум.