Српских владара 111

18300 Пирот, Србија

010 345 210

секретар/администрација

Previous
Next

eTwinning & Erasmus+

Diseminacione aktivnosti Erasmus+ projekta

Website projekta https://osvukkaradzicerasmusproject.wordpress.com/

Nastavnica Milica Andonović je na poziv Nacionalne Agencije za Erasmus+ projekte prisustvovala dogadjaju „Co-creating Erasmus+ and European Solidarity Corps Stakeholders Event“ koji je održan 28 i 29. januara u Briselu i kome je prisustvovalo više od 700 nastavnika i predstavnika ministarstava obrazovanja Evrope. Cilj dogadjaja je bio razmena iskustava, ideja, poteškoća u sprovodjenju projekata i predloga za poboljšanje sprovodjenja istih. Na dogadjaju su predstavljene i promene koje će biti uvedene tokom sprovodjenja narednih projekata. Predstavljena su iskustva naše škole kao učesnice mnogih etwinning i Erasmus+ projekata.

Aktivnosti tokom mobilnosti i predstojeće aktivnosti vezane za širenje rezultata projekta su predstavljene na Nastavničkom veću, 16.11.2018. Za radionice i učešće u narednim obukama i aktivnostima se prijavilo preko 70 nastavnika naše škole. Aktivnosti počinju radionicom za nastavnike u januaru, 2019.

Održane radionice za učitelje i nastavike naše škole, osnovne škole u Babušnici i Nišu (april, maj, 2019).

Aktivnost i uticaj projekta predstavljen je i na konferenciji u Beogradu koju je organizovalo udruženje Živojin Mišić za najbolje edukatore Srbije („U susret kvalitetnom i inovativnom obrazovanju“, jun, 2019.) i na seminaru „Kako do kvalitetne projektne nastave “ u organizaciji Fondacije Tempus (6. septembar,2019.) Aktivnosti uz primenu IKT i primeri dobre prakse biće predstavljene i u Budimpešti u oktobru, 2019. na medjunarodnoj konferenciji z nastavnike engleskog jezika koju organizuje ELTA.

Projekat je predstavljen na sastanku direktora ŠU Niš.
Održana je radionica za roditelje na temu bezbedne upotrebe interneta.

Predstavljanje etwinning projekta naše škole koji je dobio Evropsku nagradu za medjukulturalno razumevanje Mevlana na godišnjoj etwinning konferenciji „Razvijanje ključnih kompetencija kroz etwinning projekte“. Ovom prilikom su školi uručene još dve Nacionalne oznake kvaliteta za projekte u školskoj 2018-19.

Predstavljanje projektnih aktivnosti na radionici za najbolje edukatore:

Padlet na kome su nastavnici postavljali svoje prve materijale za nastavu: https://padlet.com/milicas74/dx7dbhphvq93

Planirani etwinning projekti u okviru diseminacije Erasmus+ projekta su dobili Nacionalne i Evropske oznake kvaliteta.
U projektima je učestvovalo preko 100 učenika naše škole.

Održani su brojni ugledni časovi uz primenu IKT alata kao i Tematska nedelja u kojoj su učestvovali svi aktivi.
Tematska nedelja je bila u znaku čitanja i knjige.

 

Brošura za nastavnike o korišćenju IKT u nastavi:  https://bit.ly/2kWeyVW

 

VIDEO O PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA

Akcioni plan Erasmus+ KA1 projekta za školsku 2018-19. godinu: https://issuu.com/milicaandonovic6/docs/_________________________erasmus___

 

Evaluacija projektnih aktivnosti prema planu

Evaluacija Erasmus+ projektnih aktivnosti od strane nastavnika škole (anonimna anketa)
https://forms.gle/iEEdHTvffPpzP9Bn7

Na osnovu praćenja aktivnosti i rezultata na nivou škole, evaluacije planiranih aktivnosti medju učenicima i nastavnicima,
planiranih aktivnosti su ocenjene kao potpuno ostvarene:

Evropska nagrada za etwinning projekat

Našoj školi je uručena Evropska nagrada za medjukulturalnu saradnju u Varšavi, oktobar,2018. Naša škola je jedina iz Srbije koja je dobila ovu prestižnu nagradu.

Evropska oznaka kvaliteta za projekat „xChange“

Etwinning škola

Našoj školi je uručeno priznanje „Etwinning škola“ kao i oznake kvaliteta za medjunarodne projekte „E-Fun“ i „xChange“ u kojima su prošle školske godine učestvovali učenici IV i VI razreda na časovima engleskog jezika. Ove oznake omogućavaju vidljivost škole na nivou Evrope , otvaraju nove mogućnosti za saradnju, učenje i razmenu nastavnika i učenika. Ove godine u projektima će učestvovati učenici I i VII razreda. Za učenike VII razreda je odobren projekat „In the Limelight“ (U fokusu) čiji je osnivač naša škola sa osnovnom školom iz Soluna.

Pratite vesti u vezi sa Erasmus+ KA1 projektom preko bloga projekta na: 

https://osvukkaradzicerasmusproject.wordpress.com/

Erasmus + projekti i uticaj na školu

ERASMUS+ KA1 PROJEKAT

Našoj školi je odobreno finansiranje Erasmus+ KA1 projekta mobilnosti za škole pod nazivom „Empowering teachers for innovative and student-centered learning environment“ koji će trajati u periodu od avgusta, 2018. do septembra, 2019.
Nastavnici naše škole će imati priliku da se kroz mobilnost upoznaju sa inovativnim metodama u nastavi i da sa svojim kolegama iz Finske razmene iskustva i čuju primere dobre prakse.
Nakon mobilnosti slede radionice za sve nastavnike škole što će omogućiti sveobuhvatniju primenu projektne i medjupredmetne nastave u školi.

ETWINNING ŠKOLA

Naša škola je dobila oznaku „Etwinning škola“ za 2018-19. kao jedna od prvih u Evropi nakon procesa prijave škole koji je prošao dve faze. Škole dobitici su pioniri i prepoznate su kao predvodnici u oblastima kao što su digitalna praksa, e-safety praksa, inovativni i kreativni pristup pedagogiji, podsticanje kontinuiranog profesionalnog razvoja zaposlenih, saradničkog učenja kod učenika i zaposlenih.

EVROPSKA NAGRADA PO PRVI PUT DODELJENA SRBIJI

U konkurenciji 700 projekata koji su školske 2016-2017 prijavljeni za dobijanje Evropske nagrade, projekat naše škole „We all speak the same language-online magazine“ je jedan od 12 nagradjenih na nivou Evrope i jedini iz Srbije. Projekat je dobio nagradu za medjukulturalno razumevanje. Projekat je dobio i nacionalne i Evropske oznake kvaliteta u 14 Evropskih zemalja. U projektu učestvovali učenici V razreda (2016-17) na časovima engleskog jezika. Nagrada će biti uručena osnivačima projekta na narednoj godišnjoj etwinning konferenciji.

Učenici IV-3 dobili Nacionalnu i Evropsku oznakui kvaliteta za projekat „Lets be e-citisens“. Projekat dobio i Comet nagradu.

 

Bezbednost na internetu važna prilikom izrade etwinning projekata i rada sa učenicima

ПОЛИТИКА ПРИХВАТЉИВОГ КОРИШЋЕЊА ИНТЕРНЕТА И МОБИЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ
ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ ПИРОТ

Људски и информациони ресурси сматрају се важним вредностима школе и стога је за сигурну употребу, креирање и дељење информација и садржаја потребно успоставити правила за њихово коришћење као и понашање њихових корисника.
Циљ ових правила је повећање сигурности рада и учења у школи. Школа може усвојити и друге документе , попут правилника, којима се детаљније дефинишу поједине тачке ових правила.

 1. Током наставе мобилни телефони су искључени или утишани.
 2. Мобини телефон и интернет користимо само уз дозволу и надзор наставника.
 3. Служимо се интернетом под надзором наставника и само у циљу побољшања наставе и у образовно-васпитне сврхе.
 4. Ученици се не повезују на школски интернет без дозволе наставника што се може урадити у циљу остварења циљева часа.
 5. За комуникацију се користе само друштвене мреже које се смеју користити према закону или образовни портали уз дозволу школе или наставника у образовне сврхе.
 6. Ако видимо увредљив или непристојан и узнемирујући садржај, обавестићемо одраслу особу о томе.
 7. Фотографишемо и снимамо друге само уз дозволу те особе или наставника у склопу образовно-васпитних активности.
 8. Своје ауторске радове потписујемо а ако користимо туђе, претходно питамо за дозволу и наведемо извор информација и садржаја. Поштујемо ауторска права!
 9. Када објавлјујемо своје фотографије и податке, радимо то одговорно поштујући начела безбедности.
 10. Лозинке чувамо само за себе да се не би могле злоупотребити.
 11. Када комуницирамо користећи мобилну технологију и интернет, поштујемо правила понашања на интернету у онлине комуникацији. Наставници ће упознати ученике са правилима нетикеције.
 12. Ако носимо мобилни телефон у школу, за његов нестанак или злоупотребу смо одговорни само ми.
 13. Одговорно се односимо према информатичкој опреми.
 14. Одговорно се понашамо како у реалном тако и у виртуелном свету.

СВЕ ШТО РАДИМО НА ИНТЕРНЕТУ, ОСТАВЉА ТРАГ ЗАУВЕК !

 

PROJEKTI

U školskoj 2018-19. godini učenici VII razreda uz mentorstvo nastavnice Milica Andonović učestvuju u projektu „In the Limelight“ koji će obradjivati aktuelne teme kao što je internet, životna sredina i kulturna baština. Naša škola je osnivač projekta zajedno sa školom iz Soluna a projektu su se pridružile i škole iz još 10 zemalja.

Školske 2017-18. naša škola je učesnik i osnivač dva etwinning projekta: „E-fun“ (ko-osnivač je škola iz Madrida, Španija) i „xChange“ (ko-osnivač je škola iz Belgije).

 

 

Nacionalne oznake za ove projekte:

Naša škola je učesnik u medjunarodnim Etwinning projektima i do sada je nagradjena sa tri Nacionalne i Evropske oznake kvaliteta za svoja tri projekta: „Helathy Body healthy mind“, „Lets be e-citizens“ i „We all speak the same language“. Ovaj projekat je dobio 14 Nacionalnih i Evropskih oznaka kvaliteta i kandidovan za Evropsku nagradu. Digitalni čas koji je sadržao aktivnosti iz ovog projekta dobio je II nagradu na konkursu Ministarstva . Projekat „Lets be e-citizens“ je dobio Comet nagradu u Hrvatskoj.
U projektima je učestvovalo više od 100 učenika naše škole a projekti su prikazani na mnogim konferencijama u zemlji i inostranstvu kao primeri dobre prakse, saradnje i projektno orijentisane nastave. Naša škola je preko projekata ostvarila saradnju sa školama iz preko 20 zemalja partnera iz Evrope.